انواع قهوه
انواع قهوه : دانهها
نخستین گامی که باید برای تهیه یک لیوان قهوه خوشعطر و طعم برداشت، دم کردن دانهها است. این یعنی دانههای گیاه قهوه را «رُست» یا «برشته» میکنیم. اگر خودتان را قهوهخور میدانید، لازم است با انواع دانههای قهوه آشنا باشید و بدانید که هرکدام چه تاثیری بر عطر و طعم نوشیدنی شما میگذارند.
به صورت کلی چهار نوع دانه قهوه داریم: عربیکا (Arabica)، روبوستا (Robusta)، لیبریکا (Liberica) و اکسلسا (Excelsa). اگر از تفاوت میان اینها باخبر نیستید، جای هیچ نگرانی نیست و در ادامه دقیقا به همین موضوع میپردازیم.
روبوستا (Robusta)
دانههای قهوه روبوستا ارزانقیمتتر از عربیکا هستند، زیرا با سهولت بیشتری پرورش مییابند. اما نباید گول این برچسب قیمت ارزانتر را خورد، زیرا روبوستا مقادیری بالایی از کافئین را در بر میگیرد و میتواند صبح شما را زیر و رو کند. روبوستا در اروپا، آفریقا و خاورمیانه محبوب است. این دانه طعمی قوی و تلخ دارد و معمولا از آن در قهوه های فوری یا نوشیدنیهای اسپرسو استفاده میشود.
- طعم: قوی و تلخ
- مقدار کافئین: زیاد
عربیکا (Arabica)
دانه قهوه عربیکا را به وفور میتوان در نقاط مختلف جهان مانند آمریکای شمالی، برزیل و ویتنام یافت. افرادی که مایل به دم کردن قهوه خود هستند، معمولا عربیکا را انتخاب میکنند که طعمی شیرین و ملایم دارد. این نوع از گیاه قهوه نیازمند توجه بیشتری است تا شیرینیاش حفظ شود و بنابراین با قیمت بالاتری هم به فروش میرسد. عربیکا ضمنا نسبت به دیگر دانهها مقادیری متوسط از کافئین دارد.
- طعم: شیرین و ملایم
- مقدار کافئین: متوسط
لیبریکا (Liberica)
دانه لیبریکا که نادرتر از هر دانه دیگری است، به قوی بودن شهرت دارد. این نوع از قهوه که به صورت بومی در مناطق مرکزی و غربی آفریقا کشت میشود، طعمی برجسته و دودی را زیر زبان شما میآورد. از آنجایی که این دانه قهوه برای رشد به آبوهوای گرم و شرجی نیاز دارد، در ابعاد آنقدرها کلان تولید نمیشود. اگر روزی روزگاری راهتان به اندونزی یا فیلیپین افتاد، حتما خودتان را به یک لیوان قهوه لیبریکای دودی و آجیلی مهمان کنید.
- طعم: آجیلی و دودی
- مقدار کافئین: کم
اکسلسا (Excelsa)
دانههای قهوه اکسلسا در واقع متغیری از همان دانه لیبریکا هستند و عمدتا در آسیای جنوب شرقی پرورش مییابند. این گیاه در ارتفاعات به بهترین شکل پرورش پیدا میکند و قامت خود آن به ۶ الی ۹ متر میرسد. اکسلسا طعمی ترش و میوهای را به لیوان قهوه شما میآورد و معمولا با دانههای دیگر ترکیب میشود تا طعمی غنیتر به دست آید.
- طعم: ترش و میوهای
- مقدار کافئین: کم
- بهترین قهوه از نظر قیمت و طعم
خرید بهترین قهوه از نظر طعم
قهوه عربیکا محبوب ترین و بهترین قهوه در بین مردم در نظر گرفته میشه. خیلی از افراد قهوه عربیکا را به دلیل طعم بهتری که داره ترجیح میدن. معمولا از قهوه عربیکا برای بلک کافی استفاده میشه، چون دانه های آن شیرین تر هستن و عطر و طعم پیچیده تری داره و میشه آن را بدون افزودنی نوشید.
البته با اینکه قهوه عربیکا خوش طعم تره اما به اندازه روبوستا کافئین نداره.
خرید بهترین قهوه از نظر قیمت
با اینکه قهوه عربیکا محبوب تره اما بهترین قهوه از نظر قیمت روبوستا است. معمولا روبوستا به دلیل طعم تلخ تری که داره برای نوشیدنی های پایه اسپرسو مثل لاته، موکا و غیره و میکس های فوری استفاده میشه. اگر صبح شنبه هنوز خواب آلود هستید، قهوه ای بنوشید که از دانه روبوستا درست شده باشه. [1]
مقدار کافئین بیشتر روبوستا باعث میشه خواب از سرتون بپره. خرید قهوه روبوستا با انواع درجه رست از خاستگاه های مختلف. قهوه های لویا به روش های کاملا علمی رست میشن و در آزمایشگاه تست شده اند. شما با لویا ثبات در طعم قهوه را تجربه میکنید.

- بهترین دانه های قهوه
همه میدانیم که برای تهیه یک فنجان قهوه خوب باید دانههای قهوه باکیفیت را انتخاب و خریداری کنیم. در حقیقت، کشورهای زیادی در زمینه تولید و صادرات انواع دانههای قهوه فعالیت میکنند و هر کدام درجه کیفیت مشخصی از دانههای قهوه همراه با مشخصات طعمی و عطری خاصی، وابسته به شرایط جغرافیایی خاص آن منطقه را تولید و روانه بازار میکنند. با اینحال، کیفیت دانههای قهوه در برخی مناطق از دانههای قهوه تولید شده در سایر مناطق بهتر است و محبوبیت بیشتری دارد. در این مقاله، بهترین دانههای قهوه جهان را معرفی کرده و در مورد معیارهای مهم در زمینه انتخاب کیفیت دانه قهوه توضیح میدهیم.
1- دانه قهوه گیشا پاناما
معمولا قهوه گیشا پاناما یکی از برندگان اصلی در مسابقات جهانی است و اکثر مواقع در صدر لیست بهترین و البته گرانترین قهوههای جهان بوده است. این نوع قهوه، معمولا در مناطق شمالی بوکتِ پاناما رشد میکند و با توجه به کمیاب بودن این دانه قهوه معمولا ارزش قیمتی بالایی هم دارد. در سال 1936، یک کاپیتان انگلیسی در مناطق گیشا این قهوه را کشف کرد و دانههای آن را با خود به آمریکای مرکزی برد. قهوه گیشا عطر بسیار خوبی دارد و دارای نوت طعم هلو، برگاموت و میوههای گرمسیری است. طعم دانههای قهوه گیشا یادآور طعم گونههای عربیکای اتیوپی است و همین موضوع ارتباط و تشابهات این قهوه با دانههای اتیوپی را توضیح میدهد.
این قهوه در سال 1960 برای تحقیقات بیشتر به کاستاریکا منتقل شد و همین موضوع به معرفی بیشتر آن به بازار و گسترش محبوبیت آن کمک کرد. پس از آن، این قهوه راه خود را به کلمبیا، تایلند و مالاوی پیدا کرد و از مرزهای جغرافیایی خود عبور کرد. امروز، این گونه خاص قهوه در مناطق دیگری مثل کلمبیا رشد میکند، اما از سال 2004 که عنوان بهترین قهوه پاناما را کسب کرد، به سختی یافت شده و تبدیل به یک گونه قهوه اختصاصی شده است.
مقایسه قهوه گیشا با پیبری
دانه قهوه پیبری (Peaberry) یک دانه قهوه بسیار خاص است. دانه قهوه پیبری برخلاف میوه صاف و دو طرفه قهوه (که در قهوههای معمول میبینیم) به صورت میوههای قهوه تکی و گرد رشد میکند. دانههای این قهوه پروفایل طعمی بسیار بهتری نسبت به قهوههای معمولی دارد. طعم این قهوه معمولا قویتر و فول بادیتر است.
دانههای پیبری به روشهای آسیاب خیس و خشک پردازش میشود. قهوههایی که به صورت خیس پردازش میشوند معمولا طعم متوازنتر و ملایمتری دارند، در حالی که قهوههایی که به صورت خشک پردازش میشوند طعم فول بادی دارند. در مقابل، دانههای قهوه گیشا به شدت معطر هستند و نوت طعمهای هلویی، برگاموت و میوهای را یادآور میشود. به صورت کلی، قهوه گیشا به خاطر طعم جالب آن و دانههای پیبری به دلیل گرد بودن ظاهر و پروفایل طعمی خاص خود معروف شدهاند.
2- دانههای قهوه آفریقایی
دانه قهوه آفریقایی به خاطر تنوع بالا و طعم متمایز آن شناخته شده است. در ادامه، برخی از مهمترین کشورها و ویژگیهای قهوه آفریقایی را با هم بررسی میکنیم:
قهوه اتیوپی:
اتیوپی به عنوان زادگاه گیاه قهوه شناخته میشود و تنوع ژنتیکی گیاهی بالایی در این کشور دیده میشود. اصلیترین محصول کشاورزی تولید شده در این کشور همین دانههای قهوه است و سطح زیادی از زمینهای کشاورزی آن زیر کشت این محصول قرار دارد. مهمترین مناطق زیر کشت قهوه در اتیوپی شامل مناطق کافا، حارار و سیدامو است. از مشخصات قهوه اتیوپیایی معمولا یک طعم قوی و خاص، فول بادی و تقریبا با نوت طعم خاکی است که موردپسند افراد زیادی است.
قهوه کنیا:
قهوه کنیایی به شدت در آمریکا و اروپا محبوب و معروف است. قهوه کنیایی عطر قوی و فول بادیِ اسیدی و میوهای دارد. این قهوه معمولا روی دامنه کوه کنیا رشد میکند و به دلیل توجه خاص کنیاییها به کیفیت قهوه، روندهای خشک کردن و پردازش آن به دقت کنترل و بررسی میشود. به همین دلیل است که کنیا سیستم گریدینگ خاص خودش را دارد.
ساحل عاج:
ساحل عاج در غرب آفریقا هم یکی دیگر از مهمترین تولیدکنندههای قهوه روبوستا است. قهوه تولید شده در ساحل عاج بسیار معطر و همراه با طعم لایت-بادی و اسیدی است. از قهوههای ساحل عاج معمولا به صورت رست تیره و برای ترکیبهای اسپرسو استفاده میشود.
3- دانه قهوه آمریکای مرکزی
کشورهای آمریکای مرکزی، مثل کلمبیا، برزیل و اکوادور بعد از کشورهای آفریقایی در لیست بهترین کشورهای تولیدکننده قهوه در دنیا قرار دارند. در ادامه، مشخصات طعمی قهوه این کشورها را با هم بررسی میکنیم:
برزیل:
برزیل یکی از بزرگترین کشورهای تولیدکننده قهوه در سراسر جهان است که هر دو نوع قهوه عربیکا و روبوستا را در مناطق مختلف تولید میکند. سطح وسیعی از زمینهای برزیل زیر کشت قهوه است و به همین خاطر این فعالیت کشاورزی باعث اشتغالزایی و درآمدزایی برای ساکنان و افراد محلی شده است. در کل، عواملی مثل آبوهوا، کیفیت خاک و ارتفاع از دریا تعیین میکند که کدام نوع قهوه در کدام منطقه رشد میکند.از نظر طعم، قهوه برزیلی طعم شیرین، با اسیدیته پایین و تمیزی دارد.
کلمبیا:
قهوه کلمبیا یک نوع قهوه تکخاستگاه است. مهمترین مشخصات این قهوه، گونه عربیکا با اسیدیته پایین و طعمهای گلی و میوهای است و از نظر کیفیت یکی از بهترین قهوهها در جهان به حساب میآید.
اکوادور:
با وجود این که اکوادور کشور بسیار کوچکی است، اما کیفیت قهوه آن را نباید دستکم بگیرید. قهوه تولید شده در این کشور طعم میوهای همراه با شیرینی زیادی دارد و برای کسانی که از تلخی زیاد قهوه فراری هستند، مناسب است.
4- کشورهای آسیایی تولیدکننده قهوه
اندونزی و ویتنام دو کشور آسیایی مهم و برجسته، در زمینه کشت و صادرات دانه قهوه هستند:
اندونزی
از قرن 17 به بعد هم اندونزی تبدیل به یکی از کشورهای تولیدکننده قهوه شد و این محصول در زمینهای کشاورزی یک تا دو هکتاری در مناطق مختلف این کشور از جمله سوماترا، جاوا و سولاوسی رشد میکند. قهوه اندونزیایی طعم قوی، فول بادی و اسیدیته ملایم دارد.
ویتنام
ویتنام هم از اواسط قرن نوزدهم و از زمانی که درخت عربیکا توسط مبلغان فرانسوی به این کشور آورده شد، شروع به کشت قهوه در این کشور کرد. امروزه اکثر زمینهای کشاورزی در نیمه جنوبی این کشور معمولا قهوه روبوستا تولید میکنند. قهوه ویتنامی به دلیل اسیدیته و بادیِ ملایم معمولا برای ایجاد ترکیبهای قهوه به کار میرود.